Αθήνα 2018 ατομική έκθεση ( Οι 9 Μούσες) Γκαλερί ARTSHOT

” To όμορφο ο κόσμος αγαπούν και το άσχημο μισούνε” Ησίοδος

Αυτούς τους στίχους τραγούδησαν οι Μούσες στους γάμους του κάδμου και της αρμονίας στη Θήβα ,προς τιμήν των νεονύμφων και επανέλαβαν οι παρευρισκόμενοι θεοί  κατα τον Ησίοδο

Μπροστά στο έργο του Αθάνα (Θάνος Παναγιώτου) καταλαβαίνουμε πως ο καλλιτέχνης δεν ενδιαφέρεται για την αισθητική αντίληψη των Αρχαίων Ελλήνων αλλά και των περισσότερων ανθρώπων της εποχής μας.Αδιαφορεί αν ωραίο είναι το δίκαιο όπως αποφάνθει το μαντείο των Δελφών,Στρέφει την πλάτη του στην πλατωνική άποψη περί μιμητικής τέχνης,στο αν αυτή εκφράζει την αλήθεια. Ο Αθάνας είναι σκεπτιστικιστής μπρος στην αλήθεια των φιλοσόφων ,των μαντείων, του κόσμου την σχετική με το κάλλος. Στην ζωγραφική του τέχνη είναι όμως αληθινός .Με τις εμμονές του  στα θέματα του,στην χρήση των συμβόλων του,στην γκάμα των χρωμάτων του,στις παραμορφώσεις του, που μπορεί να φαίνονται άτεχνες αλλά είναι συνεχείς,συνεπείς,καθολικές στο έργο του.Παρακολουθώντας τον να σχεδιάζει ,να τοποθετεί τα σύμβολά του,να χειρονομεί με το πινέλο του ,αντιλαμβάνεσαι πως δεν διστάζει ,δεν αναρωτιέται,δεν καθυστερεί με δεύτερες σκέψεις,δεν διορθώνει ,έχει μια σιγουριά και μια συνειδητότητα για αυτό που θέλει να δείξει ξέρει χωρίς να ξέρει.

Στις Μούσες του δεν δείχνει αλλη μια εικονογραφία μέσα στην ιστορία της τέχνης διεκδικώντας την δικιά του αλήθεια τα δικά του υβρίδια είναι αναπαραστάσεις όλων αυτών που έχει δει,έχει διαβάσει από την πρωτόγονη τέχνη έως σήμερα και συγκερασμός κοινωνικών αξιών που διαρκώς μεταβάλλονται κατά το δοκούν των ανθρώπων της Μετριοχώρας . Στις δικές του εικόνες ενυπάρχουν στοιχεία επιρροές αποό την Αφροδίτη του Βίλεντορφ ,τις υποσαχάριες παραστάσεις περί των γυναικών ,την μεγάλη Δρυάδα του Πικάσο ,τις Αφροδίτες αφρικάνικων και ασιατικών αγαλματιδίων ,τις μουτσούνες των δεσποινίδων της Αβινιόν , τις αρχαικές μάσκες,την γκροτέσκα εικονογραφία των κόμικς.

Σε αυτήν την αντισυμβατική εικονογραφία ο ομφάλιος λώρος με τον μύθο δεν είναι άλλος από τα σύμβολα των θυγατέρων του Δία και της Μνημοσύνης δοσμένα όμως και αυτά με τρόπο παράδοξο .Η μέγιστη των Μουσών Καλλιόπη (επική ποίηση)κρατά στο δεξί όχι στο αριστερό τα ομηρικά έπη ή μήπως καθρεπτίζεται κάπου? Η Ευτέρπη (μουσική,αυλητική τέχνη )συντροφεύεται από ένα ευμεγέθες τζιτζίκι και τον ¨αυλό¨της.Η Τερψιχόρη (χορός,λυρική ποίηση )αφήνει στην άκρη των αυλό ή την λύρα ,κρατά τρίγωνο ενώ θα μπορούσε να αιωρείται .Η Μελπομένη έχοντας στην πλάτη της τον Όλυμπο φορά την μάσκα της τραγωδίας και το ρόπαλο είναι συνέχεια του σώματος της.

κείμενο / Παναγιώτης Αυγερινός

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οκτώβριος 2018

ATHANAS SOLO SHOW @ Artshot – Sophia Gaitani Gallery.

Τίτλος: “Μεγάθυμη Έαρ Χρυσού Γένους”

Ο Athanas είναι ένας ανατρεπτικός ανερχόμενος ζωγράφος μυθοπλάστης, ένας σύγχρονος storyteller, που στα έργα του συνθέτει αφηγήσεις με στοιχεία από τον κόσμο των συμβόλων και του ασυνείδητου με τον φυσικό κόσμο, προσδίδοντας στην παράδοση πρωτεύουσα σημασία αλλά και ανατρεπτικό σύγχρονο νόημα.

Την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018 στις 8:00μμ, 2 ημέρες πριν την “Διεθνή ημέρα Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη”, παρουσιάζεται η πρώτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί Artshot – Sophia Gaitani με τίτλο: “Μεγάθυμη Έαρ Χρυσούν Γένους”. Στην έκθεση εκτίθεται μια σειρά 9 ζωγραφικών έργων του καλλιτέχνη, λάδια σε καμβά διαστάσεων 90x90cm, εμπνευσμένων από τις 9 μούσες της αρχαιότητας και η έκθεση θα διαρκέσει έως 28 Νοεμβρίου.

Ο Athanas, κατά κόσμον Θάνος Παναγιώτου, προέρχεται από την Ελληνική θεατρική σκηνή, όπου ως κατασκευαστής θεατρικών σκηνικών για δεκαετίες στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με σημαντικά ονόματα όπως τους Μανόλη Παντελιδάκη, Σταμάτη Κραουνάκη, Σταμάτη Φασουλή, κ.α ενώ έχει εργαστεί για το Mega channel και άλλα τηλεοπτικά κανάλια σε σπουδαιες παραγωγές.

Στα έργα του, υποννοεί τις σκοτεινές σχέσεις μεταξύ των δυνάμεων του ασυνείδητου και της μυθολογίας που κατά τον Barthes μετατρέπει την ιστορία σε φύση, ενώ με σκωπτικό τρόπο διερωτάται στην εικονογραφία του και τολμά να σχολιάζει στις φιγούρες και τα περιβάλλοντα της φαντασίας του, το διφορούμενο για εκείνον νόημα των αφηγήσεων της παράδοσης με τις οποίες ανετράφει σε σχέση με το σήμερα.

“Οι 9 Μούσες, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον Athana γιατί εγκωμίαζαν στα έργα τους την αρχοντική καταγωγή των Θεών. Ο ανατρεπτικός ζωγράφος αντιστρέφει στα έργα του αυτή την συνήθεια και τις τοποθετεί να εξυμνούν τον θνητό κόσμο, να είναι εμπλεκόμενες με την βάρβαρη λαϊκή μάζα και με τον τρόπο αυτό παίρνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης δημιουργός τον θείο ρόλο, τον ρόλο της “Μούσας”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο επιμελητής της έκθεσης στον κατάλογο της.

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, εικαστικός και επιμελητής εκθέσεων με την οικονομική υποστήριξη των ξενοδοχείων Collfam S.A. και του κτήματος Koutsogiorgakis family.

Σας περιμένουμε!

Artshot – Sophia Gaitani

Χορηγοί επικοινωνίας:

Beton7artradio.gr

 

Χορηγοί:

COLLFAM S.A. City hotels

Koutsogiorgakis family

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *